Moxa
Moxa is afgeleid van een kruid dat in het Japans Mogusa heet. Een Nederlandse vertaling van Mogusa is bijvoet, de Artemisia vulgaris. Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling. Moxeren is een eeuwenoude Oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in Europa bekend is. Het is een therapie die meegekomen is met de acupunctuur. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt dat hij behandelen wil. Dat betekent dus dat iemand met kennis van acupunctuur of shiatsu deze methode met veel meer fantasie kan toepassen. De grondbeginselen zijn echter simpel.
Het aansteken van de moxa kan eenvoudig met lucifers. Het doven van een stick is mogelijk door hem na gebruik met de kop in het zout te steken. De hitte en daarmee de werking is afhankelijk van de hoeveelheid as die er op zit, hoe meer as des te minder uitstraling. Een bakje in de buurt en vaak aftikken is wel een voorwaarde.
Moxeren is goed bij:
- chronische pijnen
- slapte en gebrek aan energie
- slapeloosheid
- gewichtsproblemen (werkt normaliserend)
- seksuele problemen
Moxeren is niet goed en zelfs verboden bij:
- koorts
- een hartslag boven 90
- te hoge bloeddruk
- extreme vermoeidheid
- erge honger
- zwangerschap
- alcoholgebruik
- roodheid
- zwelling
- hitte
Je kan ervoor kiezen een plaatselijke behandeling te krijgen. Als er sprake is van pijnlijke, stijve en zeer gespannen spieren. Bij iedere gespannen spier is in zijn omgeving een ontspannen spier te vinden, vaak ligt die er naast of tegenover. Bijvoorbeeld bij stijfheid onder in de rug is het vaak zo dat er slapte zit in de buikspieren. Door dan op de buik te moxeren wordt een tegenwicht voor de spanning in de rug gecreƫerd. In dit geval kunnen ook de koude plekken op de rug (meestal iets hoger en lager dan de pijn) gemoxeerd worden.
Je kan ook plaatselijk moxeren bij botbreuken, dat bevordert de doorbloeding zeer diep. Verder kan je moxeren bij eelt, reumatische klachten en stijve gewrichten.
Ook littekens kunnen heel goed met moxa behandeld worden. Door enkele malen te moxeren kan een blokkade doorbroken worden waardoor lichaamsfuncties, die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen. Bijverschijnselen als jeuk, tinteling en een enkele keer misselijkheid kunnen zich als gevolg hiervan een korte tijd manifesteren.
Meestal gebruik ik moxa in combinatie met shiatsu.
